SVAR PÅ FRÅGOR – UTBILDNING, KARRIÄR & JOBB

Vad var ditt slutliga meritvärde i 9an/gymnasiet? Känner du att du var obrydd eller hård mot dig själv?

Jag gick ut med 280 poäng i 9an, max var då 320, tror att max numera är 340 eller, vi tog nämligen bort fler betyg tror jag.

I gymnasiet gick jag ut med 18,02 av max 22,50. Vi var de första som fick testa på betygskalan A-F minns jag och detta påverkade såklart både oss och lärarna, mycket negativt eftersom det var så nytt för alla och svårt att betygsätta. Jag hade en del MVG minus/ VG minus vilket gjorde jag kunde glida på till VG/MVG men med nya betygskalan fick jag istället ett B eller D.

Jag är väldigt tacksam för jag gick på ett gymnasium (Samskolan i Göteborg) med ambitiösa elever och lärare som motiverade mig hela tiden att prestera. Jag presterar som bäst med press och konkurrens, på skolan var det hård konkurrens och hög press vilket gjorde att jag var hård mot mig själv och kämpade på. För mig har skola aldrig varit en dans på rosor men det som gjort att jag tagit mig igenom den med minst godkända betyg är mitt driv och disciplin, så ingenting är omöjligt för någon och vill ständigt påminna om det, jag är liksom inte den där tjejen med högsta betyg i allt men som sagt, vill man och kämpar så klarar ALLA det!


Studenten 2014

Rekommenderar du att ta ledigt år efter gymnasiet eller att fortsätta plugga direkt?

Svår fråga. Jag tog 3 år ledigt medan min pojkvän började plugga direkt. Ingen av oss ångrar det. För min del så var det inga tveksamheter att jag skulle vänta med att börja på universitetet, jag hade kämpat så hårt i gymnasiet så kände mig inte redo att börja plugga, mycket för att jag inte hade drivet att fortsätta direkt efter och då är det ju total WASTE att börja plugga, men känner ni er motiverade och taggade så kör!! Jag ville liksom göra annat efter gymnasiet.

Vad hade du valt att göra efter gymnasiet om du fick välja? Au pair, jobba utomlands, plugga direkt etc…?

Efter gymnasiet så bodde jag första våren i London och pluggade engelska och tog ett Cambridge certifikat och våren därpå pluggade jag franska i Paris. Sen jobbade jag ett år här i Stockholm på Bindefeld AB (en event och PR byrå). Detta var väldigt nyttigt för mig då jag växte och mognade otroligt mycket under dessa åren och skaffade mig otroligt mycket erfarenhet i livet, både att bo ensam utomlands men även att jobba här i Stockholm. Detta gjorde även det enklare för mig att senare veta vad jag tycker är kul och vad jag ville plugga.

Har du någon gång velat plugga utomlands? Jag vill gärna men vet ej om jag vågar.

Jag pluggade utomlands efter studenten, jag var en termin i London och tog ett Cambridge certifikat och våren därpå pluggade jag franska i Paris.

Jag har funderat mycket kring utbyte nu under universitet också men just nu känner jag inget behov av det. Jag har pendlat lite framåt tillbaka men kommit fram till att det blivit lite en sak jag isåfall skulle göra bara för att jag borde göra det, att jag liksom egentligen inte har behovet just nu, fattar ni? Jag var ju som sagt utomlands direkt efter studenten och älskade det, men just nu trivs jag jättebra i Stockholm så vi får se!


Bilder från Paris 2016


Bilder från London 2015

När började du plugga? Började du plugga innan du blev stor på sociala medier?

Vet inte riktigt när och om jag är stor på sociala medier men jag började plugga förra hösten dvs. 2017 och har jobbat (tjänat pengar) på mina sociala medier sedan ca. år 2016 (tror jag?).

Hittade denna artikeln med mig från 2014 när Metro Göteborg intervjuade mig, hahah kan fortfarande inte förstå varför jag var med här men tyckte det var lite kul att visa er.

Vad pluggar du? Läser du program eller kurs, hur många poäng isåfall? Får du en kandidat?

Jag läser fristående kurser men lägger ihop till en kandidat i kurspaket ”Reklam och PR”. Ganska missvisande namn då den inte innehåller någon PR alls (ganska sjukt?) samt endast 7,5 poäng reklam.. Resten är delkurserna: Marknadsföring 1 & 2, organisation & management 1 & 2, redovisning (bokföring) 1, marknadsjuridik och marknadskommunikation.

Jag har nu läst paket Reklam och PR paket 1 & 2 och har därefter tre terminer där jag läser valfria kurser. Denna termin läser Nationalekonomi som valfri kurs och till våren ska jag läsa Media och Kommunikation. Sen har jag hösten kvar att välja en kurs och därefter under våren, så skriver jag min kandidat uppsats.

Vad är det för program du pluggar? Är det kul/svårt? Och känner du att de var rätt program?

Jag läser fristående kurser eftersom jag ville välja mina kurser själv. T.ex. att jag läser Nationalekonomi nu men tar en kandidat i Reklam & PR. Jag tycker det har varit mer eller mindre väldigt kul och givande att plugga. Eftersom jag läser fristående kurser så är det väldigt högt och lågt på alla olika kurser, vissa är svårare än andra, samt svåra på olika sätt. Reklam och PR 1&2 var ju mer fakta och analytiska kurser medan Nationalekonomi är mer svart på vitt, mycket att fatta liksom!

Vad var antagningspoängen till det programmet du läser?

18.05 för oss som inte kompletterat betygen och 18.60 för den grupp som kompletterat sina betyg!

Kom du in på ditt betyg med endast gymnasiebetyg eller skrev du högskoleprovet ?

Jag har aldrig gjort högskoleprovet utan kom in med mina gymnasiepoäng.

Is it difficult to get into schools in Sthlm?

It depends on which school/program or course, at Stockholm’s University I would say it depends on the course/program, I know that the programs are harder then courses and that for ex. Law, Business Economics, Advertising & PR, Human resources are quit hard to get into.

Gjorde du högskoleprovet och hur stor vikt har det egentligen?

Jag gjorde det inte, men det kan ju vara värt att göra om du inte tror du kommer in på dina gymnasiebetyg så kan du istället komma in på ditt resultat på högskoleprovet.

Tar du studielån eller klarar du dig på dina sociala medier?

Jag tar inget studielån utan livnära mig på mina sociala medier.

Sparar du någonting samtidigt som du pluggar? Tips, har själv svårt att gå över till sparandet.

Jag sparar lite. Jag är dock inte kungen på att spara så jag bad mamma att starta ett konto åt mig på hennes bank. Så jag swishar över pengar till henne lite då och då, så sparar hon dem åt mig haha. Annars hade de varit mer lätt-tillgängligt och lättare att spendera. Det kan låta knäppt men det funkar verkligen jättebra för mig!

Vad är det svåraste med utbildningen? Vad är dina bästa pluggtips? Vad hoppas du kunna jobba med när du är klar?

Hmm, det är ju så olika från kurs till kurs. Tycker Nationalekonomin verkligen varit en utmaning då det krävs mycket tid att lära sig och förstå.

Här kommer ett inlägg med pluggtips (klick!)

Jag får den frågan så ofta och tycker det är lika svårt varje gång. Jag vill i alla fall jobba inom marknadsföring, reklam, kommunikation och PR.

Hur hittade du rätt utbildning för dig?

Efter att jag flyttade till Stockholm och började jobba på Bindefeld, alltså med PR & events (marknadsföring, reklam, sociala medier, kommunikation etc.) och även började jobba med med mina sociala medier så insåg jag att det är även detta jag tycker är kul och brinner för!

Sen kände jag på vägen att jag hade mycket frågor kring ekonomi och även ville lära mig lite mer akademiskt bakom allt detta. Jag var nyfiken och ville lära mig mer, när man ska starta eget företag vill man ju ha koll på läget, samt även skaffa allmänbildning inom ämnet.

Tips hur man hittar en utbildning som passar en. När man inte kommit på vad man vill göra.

Jag skulle säga att man inte behöver stressa med att börja plugga. Jag tycker det är viktigare att man tar sin tid att bestämma sig och komma på vad man verkligen vill läsa, det gjorde jag och jag är så glad för det. Eftersom jag hade tre år efter gymnasiet så hade jag tid att komma på vad jag ville plugga, vad jag tyckte var kul och vad jag brinner för. Det gör även att jag blir mycket mer motiverad nu när jag väl börjar plugga och haft en paus.

Annars är ett starkt tips att boka in ett besök hos studievägledaren, det är som att sitta med en psykolog fast inom skolan, hen vägleder dig i djungeln ;).

Om ni dock vet med sig att man vill jobba inom företagande & business så kan jag inte annat än att rekommendera Företagsekonomiska programmet. Det är allmänbildning och man kommer långt på en sådan utbildning om man nu vet att man vill jobba inom företagande och affärer. Här kan man inrikta sig inom t.ex. finans eller marknadsföring och är alltid bra på sitt CV.

Hur planerar man sina studier och framför allt hur lyckas man följa planeringen?

Bra fråga, jag är inte kungen på att planera om jag ska vara ärlig men jobbar på det. Under tenta-perioder brukar jag inte planera in mycket annat än plugg eftersom då vet jag att jag blir stressad av mycket inplanerat, tankar i huvudet och av flängande. Det är en vecka jag är lite ego och tänker bara på mig själv, men det behövs för annars hade allt kraschat. Jag försöker avsätta kl 10-17 varje dag under tentaperioder och då vet jag att jag från morgon till eftermiddag/kväll sitter i skolan med plugg och kan även jobba om det är så.

Sen tänker jag egentligen att lyckas jag inte hålla planeringen så kommer jag misslyckas med tentan och det är ju givetvis segt, för då halkar jag ännu mer efter i planeringen och behöver plugga ännu mer.

Hur kombinerar du plugg med sociala medier?

Försöker planera så gott jag kan, och göra allt för att effektivisera mitt plugg!

Ett lite ironiskt ex. på hur jag kombinerar plugg och nöjen som många frågar om.

Vad är ditt drömjobb?

Att starta eget hade verkligen varit en dröm!

Visste du direkt vad du ville plugga? Har du känt att du velat hoppa av?

Det tog mig ”bara” tre år att bestämma mig 😉 Nemen mina två år efter gymnasiet var de mest vilsna åren i mitt liv, jag var så vilsen och visste varken in eller ut.

Jag trivs jättebra med mina studier just nu och har aldrig velat hoppa av. Såklart man har ups and downs men i helhet gillar jag dem, kanske också för att jag fått välja tre frivilliga kurser och inte läser efter ett program.

Hur får du till disciplinen?

Det är min prestationsångest som driver mig. Jag är ganska hård mot mig själv vilket är bra i dessa lägen, jag liksom tillåter mig själv inte misslyckas (dock misslyckas man såklart ibland ändå haha…). Annars är det väl som jag skrev ovan att jag tycker det är mer värt att plugga till en tenta och klara den än att misslyckas och halka efter.

Dock vill jag även kan liksom inte boka av allt pga man har tenta får då tappar man glädjen. Sätt ett mål att plugga istället 3 h effektivt på förmiddagen och unna dig något på eftermiddagen så som träning, en god lunch eller träffa en kompis. Det är mer hållbart i längden att plugga effektivt i korta intervaller än att slö sitta en hel dag (det gör jag sååååklart ibland också, tycker det är mysigt o plugga så ibland).

Is it difficult to get into schools in Sthlm?

It depends on which school/program or course, at Stockholm’s University I would say it depends on the course/program, I know that the programs are harder then courses and that Företagsekonomi, Reklam & PR, Personalvetarprogrammet are quit hard to get into.

Is it hard to get a place to stay if you’re student (in Sthlm or nearby?)

I could be, yes! Since I don’t have the best experience of students apartments or to rent an apartment I would recommend the Facebook group ”Lägenheter i Stockholm” but also to network, both in real life – with your friends, common friends, people you meet etc, and also on Facebook – share a status update on Facebook and ask your friends to share them forward! Be in time tho, I’ve heard it could be hard.

Hur har dina erfarenheter med bostad som student i Sthlm varit?

När jag flyttade till Stockholm så hyrde jag en lägenhet med en kompis i Vasastan. Det var hans kontakt och jag hade väldigt tur att jag kunde bo där med. Sen när jag blev anställd på Bindefeld så köpte jag en lägenhet och här har jag bott sedan dess. Därför har jag ingen större erfarenhet av lägenheter i Stockholm men vad jag förstått är det ganska svårt. Tips är dock att skriva i Facebook-gruppen ”Lägenheter i Stockholm” samt även networka, prata med personer ni träffar och fråga dem, det är faktiskt inte heller så lätt att hitta en hyresgäst ska ni veta, det har jag ju erfarenhet av nu när jag ska hyra ut min lägenhet!

Måste man lägga mycket av sin fritid till att plugga? Kan du t.ex. ta ledigt för att åka på semester?

Absolut inte. Jag är väl ett praktexempel på detta eftersom jag rest fyra gånger sedan jag började plugga (3 resor har varit i 1 vecka under terminens gång och 1 resa har varit i 2 veckor under julen)! Det går om man verkligen vill, det gäller bara att planera in. Bäst är att resa direkt efter en tenta då man oftast första veckan inte har några obligatoriska moment. Sen beror det lite på kurs, i Reklam och PR 1 och 2 som innehåller 4 7,5 poängs delkurser så ärdc

Hur är studentlivet i Stockholm?

Det finns ett studentliv om man vill!! Men såklart annorlunda än i t.ex mindre städer som Lund och Uppsala,

Varför pluggar du? Är det för att du tror att du inte kommer klara dig på dina kanaler eller för att ha det som

Jag pluggar för att jag vill ha en akademiskt utbildning och lära mig. T.ex. Nationalekonomi valde jag som fristående kurs för att det är en allmänbildade kurs och bra till framtiden. Jag hade kunnat välja vilken kurs som helst, men valde ändå NEKEN (trots att det varit en extrem utmaning för mig) för att jag vill lära mig mer om ekonomi, jag anser lite att det är allmänbildning. Sen har jag aldrig haft som mål att livnära mig på mina sociala kanaler eller endast jobba med detta, utan jag har alltid vetat jag ska plugga på universitet och ha en utbildning.

Mina sociala medier har alltid varit en hobby för mig, något som jag gör vid sidan av för att jag tycker det är så OTROLIGT kul detta har dock resulterat att de blivit att jag har detta som jobb just nu och jag livnära mig på mina sociala kanaler vilket är så galet kul. Jag vill liksom att man ska inspireras av min livsstil som student i Stockholm!

Kan man få svenskt CSN bidrag om man läser svenska kurser men bor i Australien?

Donnoo 🙁 Någon som vet?

Tänkte höra om du har några vidare planer på att läsa vidare någon kandidat/masterlinje eller fortsätta att bara strökurser?

Vad vill du jobba med när du är klar eller vill du satsa på dina sociala medier?

Min dröm är att driva något eget men det är även bra att börja med att vara anställd så att man insamlar erfarenhet på en arbetsplats. Jag vill dock fortsätta driva mina sociala medier vid sidan av!

Gör ett inlägg om studieteknik!!

Gjort ett inlägg om mina pluggtips samt lite studieteknik här (klick!). Men kanske kan fixa ett renodlad inlägg med studieteknik också!

Dina bästa tips inför en tenta?

– Använd alla sinnen när du pluggar, skriv, lyssna, prata.

– Sen brukar jag gå igenom alla föreläsningar (powerpoints) och sammanfatta det viktigaste!

– Plugga och diskutera med kompisar.

– Använd färgpennor, det stimulerar minnet, har funkat jättebra för mig i Nationalekonomin!

– Boka grupprum, jag har denna termin suttit och pluggat mycket i grupprum, både ensam och med kompisar och det både gör det lättare att planera sin tid (då man vet att man har ett rum bokat just den dagen och den tiden), effektivisera sin tid (då man har ett tidsintervall att förhålla sig till) samt man får lugn och ro.

Is it hard to get a place to stay if you’re student (in Sthlm or nearby?)

I could be, yes! Since I don’t have the best experience of students apartments or to rent an apartment I would recommend the Facebook group ”Lägenheter i Stockholm” but also to network, both in real life – with your friends, common friends, people you meet etc, and also on Facebook – share a status update on Facebook and ask your friends to share them forward! Be in time tho, I’ve heard it could be hard.

Hur har dina erfarenheter med bostad som student i Sthlm varit?

När jag flyttade till Stockholm så hyrde jag en lägenhet med en kompis i Vasastan. Det var hans kontakt och jag hade väldigt tur att jag kunde bo där med. Sen när jag blev anställd på Bindefeld så köpte jag en lägenhet och här har jag bott sedan dess. Därför har jag ingen större erfarenhet av lägenheter i Stockholm men vad jag förstått är det ganska svårt. Tips är dock att skriva i Facebook-gruppen ”Lägenheter i Stockholm” samt även networka, prata med personer ni träffar och fråga dem, det är faktiskt inte heller så lätt att hitta en hyresgäst ska ni veta, det har jag ju erfarenhet av nu när jag ska hyra ut min lägenhet!

Efter gymnasiet och mina studier

Pluggtips!

Allt om min kurs

Nationalekonomi

Applicera skolan i praktiken

2 kommentarer

  1. Hej! Jag undrar vad du menar att antagningenspoängen till ditt program är 18.05, vilket program menar du då? Som jag förstod det så läser du inget program utan olika kurser! Är väldigt intresserad av att läsa samma grejer som dig så är därför jag undrar 🙂

    1. Hej! Ja, frågan var utformad fel och i mitt svar utgår från kursen ”reklam och PR 1” 🙂 Vad kul att du vill det, hör av dig om du har ngr andra frågor! Kram!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *