Friståendekurser eller program? Svar på tal

Eftersom det snart är sista dagen för att söka kurser till våren så tänkte besvara denna fråga jag fått och ofta får liknande. Jag vet även att ni tycker det är inspierande när jag pratar om skolan och universitet.

Skulle du rekommendera att läsa kurser som du gjort och få en examen eller läsa ett program, jag har kollat på marknadskommunikation på SU. Har du någon koll på det programmet? Och hur tar man reda på vilka kurser man kan läsa för att få en examen i PR och marknadsföring? Kram

Vad läser jag nu och varför jag valde friståendekurser:
Det finns ju såklart både för och nackdelar med att läsa program eller fristående kurser. För er som inte tidigare vet så läser jag fristående kurser och lägger ihop kurser till en egen kandidat, min kandidat kommer jag få i Reklam & PR (eftersom jag har läst/ska läsa de tre kurspaketen).  Detta har jag valt för jag kort och gott ville skräddarsy mitt eget program och välja det kurser som jag kände behov och intresse av. När man söker på ett program får man 3 år ihopsatta med kurser schemalagt över 3 år. Jag har läst följande kurser:
  • Reklam och PR 1&2
  • Nationalekonomi 1
  • Media & Kommunikation 1&2 (läser 2an nu)
  • Till våren Reklam och PR 3

Detta blir då en salig blandning mellan marknadsföring, media, kommunikation, PR, ekonomi, företagsekonomi (reklam och PR innehåller jättemycket Företagsekonomi) och lite lite reklam (observera väldigt lite!).

Fördelen med att läsa friståendekurser: 
Det är rena rama lyxen att få lägga ihop till sin egen kandidat och få välja de kurser som faktiskt intresserar en. Jag var inne på både Företagsekonomi-programmet men också Marknadskommunikation som du skriver om men är jag grävde mig närmare i deras kurser/delkurser så valde jag att lägga ihop egna kurser eftersom jag inte var behov av de kurser eller de var inga kurser som intresserande mig lite extra. Jag läser samma kandidatpaket som Marknadskommunikation, alltså Reklam & PR 1, 2 och 3 (3=när man skriver uppsats) men resterande 3 kurser valde jag egna kurser, då valde jag Nationalekonomi 1 för jag ville få in mer ekonomi (utöver Reklam & PR som hanterar många FK delkurser också, kan vara bra o veta). Och som ni vet så läser jag nu Media och Kommunikation, jag har läst 1:an och läser nu 2:an. Jag ville nämligen nischa mig lite mot PR och marknadsföring.
Nackdelen med att läsa friståendekurser: 
Såhär i efterhand kan jag ibland ångra mig ändå och det är ENDAST för jag inte haft en och samma klass under min tid på universitet. Varje termin är det nya kurser med nya klasser och man måste lära känna nya vänner. Det kan låta kul att lära känna nya människor hela tiden (för det älskar jag om någon) men det är faktiskt inte heller så lätt att klicka med allt och alla, och ganska tråkigt när man blivit bra vän med någon i en kurs att sen skiljas åt. Jag har absolut haft turen att träffa mycket härliga människor som jag än idag är kompis med, dessa har jag främst lärt känna genom att vi hamnat med i seminariegrupperna men det är ganska ”psyskisk påfrestande” att alltid komma ny in på seminarium och ny till föreläsningar, i början av kursen har man ingen att fråga om man inte förstår eller ingen att prata med om man missat en föreläsning etc. Jag vill ju ha den där känslan av samhörighet och tillhörighet när man går till skolan och träffar sina klasskompisar varje dag och få följa varandras resa i 3 år.
En annan nackdel gällande friståendekurser är att man varje termin behöver söka ny kurs och bli antagen till varje kurs men om du blir antagen till program så blir du garanterad en plats på alla kurser inom programmet.
Sammanfattningsvis:
Jag personligen gillar att utmana mig själv och är ganska självständig, därför valde jag att lägga ihop egen kandidat men känner ni att ni vill ha en klass och har svårt att hitta fantasi med kurser vid sidan av som intresserar en så tycker jag program absolut är en bra idé. Jag såhär i efterhand ångrar inte att jag lagt ihop till egen kandidat utan är väldigt nöjd med det valet, eftersom jag har fått läsa exakt det jag velat samt lärt känna ooootroligt mycket nya människor och det utmanar en att behöva lära känna nytt folk varje termin, man måste ligga i och skriva till folk, prata med folk och anstränga sig på ett helt nytt sätt.  Men den främsta fördelen är ju att man får studera det man själv vill och intresserar en.
Jag tror inte heller att man ska vara rädd för att välja friståendekurser eftersom man lär sig så otroligt mycket om de olika kurserna på vägen och kanske hittar en kompis som vill haka på de kommande kurserna. Jag skulle dock rekommendera att läsa de kurser som ni vill ta kandidat i först, t.ex Reklam och PR 1, Företagsekonomi  1 eller Media & kommunikationsvetenskap 1 eftersom många som läser friståendekurser läser dem först av deras studietid och då kan man hitta någon att plugga med från start och bolla vilka fristående kurser man vill läsa kommande året.
Det var allt och givetvis går det bra att kommentera om ni har några frågor men före det kan ni kika in min kategori ”Education” där ni hittar en del om min utbildning/skola osv!

2 kommentarer

  1. Värt att nämna är kanske även att om du blir antagen till ett program så har du en garanterad plats på alla kurser inom programmet! Fristående så behöver du söka och bli antagen till varje kurs 🙂

  2. Tack för svar!!😊😊

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *